Kunst.nl
Bas Grafiekprijs 2015 Stemmodule
Business Art Service reikt dit jaar voor de tiende keer de BAS Grafiekprijs uit. Elke Nederlandse of Belgische beroepskunstenaar die zicht bezighoudt met een grafische techniek mag hiervoor een prent inzenden. Dit jaar hebben 50 kunstenaars een werk ingezonden. Bij de eerste aanblik op alle ingezonden grafische kunstwerken was het voor de jury duidelijk dat het lastig zou worden 10 werken te selecteren. De prenten zijn veelal van een hoog niveau en door hun diversiteit in stijl en techniek moeilijk met elkaar te vergelijken. Aan de jury de moeilijke taak om de 10 sterkste werken te selecteren.

Juryvoorzitter Miep Vlag bedankt haar medejuryleden voor hun oordeel en daagt u uit om na hun deskundig voorwerk uw stem uit te brengen. U bepaalt uiteindelijk welke grafische kunstenaar zich tijdens de uitreiking op 19 april winnaar van de publieksprijs van de BAS Grafiekprijs mag noemen.

Stemmen werkt als volgt:
  • Geef uw beoordeling voor één of meerdere werken
  • Uw e-mailadres geldt voor één stem
  • Het kunstwerk met totaal de hoogste beoordeling zal als publiekswinnaar worden gekozen

De door de vakjury genomineerden – in willekeurige volgorde - zijn:

 

Margherita Pianarosa
“ZT”
Droge naald ets

26x26 cm

Deze prent is mooi door zijn eenvoud. Het lijnenspel creëert een lief en teder beeld. Het valt op dat er geen gezichten zijn, toch raakt het. Het meeste accent ligt op de handen.


 
Judith Rosema
“Stempelfamilie”
Linosnede

64x48 cm

Door de gekke roze lijven, heeft dit werk iets humoristisch. Het kleine meisje staat op de voorgrond, vader en moeder laten hun kind zien. De benen van de vader en het hoofd van de moeder hebben iets grappigs.

 
Caroline Koenders
“ZT”
Mezzotint

42x29,5 cm

Deze prent valt op door zijn bijzondere toonkleur, diep sepia. Het werk is gemaakt met een roulette (wieltje met puntjes aan een handvat). Deze techniek wordt niet vaak meer gebruikt. Een oude techniek opnieuw op prachtige wijze toegepast. Het werk wordt door de jury gekozen als winnaar van de juryprijs.

 
Krin Rinsema
“ZT”
Droge naald ets

80x50 cm

Haar werk is heel herkenbaar en toch verrast het keer op keer. Het is een intens, poëtisch werk wat krachtig en tegelijkertijd vertederend is.
 *

 
Peter Franssen
“Belgrado”
Gemengde techniek

55x39,5 cm

De kleuren en de compositie zijn treffend en goed. Het werk is eigentijds, geeft diepte. Het witte vlak in het midden valt op. Hij maakt een eigentijdse ontwikkeling door in de techniek die hij als geen ander beheerst.

 
Jan-Willem Kwinkelenberg
“Geen brug te ver”
Gemengde techniek

295x38,5 cm

Er is veel in dit werk te zien. Er zijn meerdere drukgangen nodig voor dit werk. Het kleurgebruik valt op. Het blauw loopt er mooi overheen en de rode kleur vind je alleen in het midden. Er zijn grappige details in de prent verwerkt zoals de golven onder de brug. Het voelt als een reis door de stad. Door het wit is het werk transparant.

 
Ger Driessen
“ZT”
Ets

18,5x13 cm

Op het eerste gezicht lijken het twee spookjes, het rechterbeeld lijkt op een uiltje. Het werk is klein maar met een expressief effect. Je blijft naar dit werk kijken, je vraagt je af waar je naar kijkt. De ogen van het linker figuurtje zijn intrigerend.

 
Peter Kalkowsky
“In the wind”
Gemengde techniek

65x50 cm

Dit werk gaat hoogstwaarschijnlijk over zichzelf in abstractie. Het werk is gemaakt met engelengeduld. Vanuit het midden komen de patronen los en worden wijder naar boven toe. Dit werk is laag over laag gemaakt, 21 kleurendruk. Het is een eindeloos werk.

 
Dianne Bakker
“Jantje met de 7 ezels”
Linosnede

24x15 cm

Het werk is gemaakt op oud papier uit een schriftje, het is persoonlijk en intrigerend. Je vraagt je af of het blaadje uit een persoonlijk boekje komt en wat er voor en na komt. Er zijn stempels / sjablonen gebruikt voor de ezels.

 
Martin Copier
“Stilleven”
Houtsnede

100x70 cm

Sterk, helder beeld, “less is more”. Het is een sterke prent ook al zijn het theepotten en kandelaars. Het schaduwspel is ritmisch en komt op afstand tot haar recht. Het zwart wordt extra intens door de groene ondertoon.
 *
naam@bedrijf.nl
 
Kunst.nl | Business Art Service Nederland BV
Oosterhoutseweg 18
4941 WZ Raamsdonksveer
088 1800 180
www.kunst.nl